Πορεία Τιμών Καυσίμων στην Ελλάδα 2020–2024

  • DataForGreece
  • 2024-11-10

Kατανόηση της επίδρασης σημαντικών παγκόσμιων γεγονότων στις τιμές καυσίμων στην Ελλάδα.

  • Απρίλιος 2020 - Πανδημία COVID-19

Τα lockdown προκάλεσαν απότομη πτώση στη ζήτηση πετρελαίου παγκοσμίως, οδηγώντας σε σημαντική μείωση των τιμών καυσίμων κατά το 2020 [1].

  • Μάιος 2020 - Οικονομική Ανάκαμψη

Καθώς οι οικονομίες ανακάμπτανε από την πανδημία, η ζήτηση για καύσιμα αυξήθηκε, οδηγώντας σε σταδιακή αύξηση των τιμών. Οι τιμές καυσίμων στην Ελλάδα ακολούθησαν αυτήν την παγκόσμια τάση, αυξανόμενες σταθερά από τα χαμηλά επίπεδα της πανδημίας [2].

  • 2021 - Ενεργειακή Κρίση και Περιορισμοί Προσφοράς

Η παραγωγή πετρελαίου δεν κατάφερε να ακολουθήσει την αυξημένη ζήτηση, με τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τη συγκρατημένη στρατηγική παραγωγής του OPEC+ να δημιουργούν ανισορροπία στην προσφορά και ζήτηση. Αυτό οδήγησε σε συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών, ιδιαίτερα καθώς η έλλειψη αερίου αύξησε το ενεργειακό κόστος [3].

  • Φεβρουάριος 2022 - Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας

Η εισβολή της Ρωσίας προκάλεσε μεγάλη διαταραχή στις ενεργειακές προμήθειες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, προκαλώντας απότομη αύξηση των τιμών. Οι κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και οι ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια ενίσχυσαν αυτήν την αύξηση [4].

  • 2022 > - Σταθεροποίηση Τιμών

Η Ευρώπη διαφοροποίησε τις πηγές ενέργειας και αναζήτησε εναλλακτικούς προμηθευτές, οδηγώντας σε σταθεροποίηση των τιμών. Επιπλέον, οι οικονομικές ανησυχίες, όπως ο πληθωρισμός και οι ενέργειες των κεντρικών τραπεζών, μείωσαν τη ζήτηση, βοηθώντας περαιτέρω στη σταδιακή μείωση των τιμών [5].

Μπορείτε να βρείτε το γράφημα και τα σχετικά δεδομένα εδώ.

Πηγές

[1] Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας. (2020). Global Energy Review 2020. IEA.

[2] Ελληνική Στατιστική Αρχή. (2020). Δεδομένα Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. ΕΛΣΤΑΤ.

[3] Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών. (2021). Μηνιαία Έκθεση Αγοράς Πετρελαίου. OPEC.

[4] Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας. (2022). Έκθεση Αγοράς Πετρελαίου - Μάρτιος 2022. IEA.

[5] Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. (2023). Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές: Καθοδήγηση των Παγκόσμιων Αποκλίσεων. IMF.







Εγγραφείτε δωρεάν για να ενημερώνεστε πρώτοι για νέες δημοσιεύσεις
και να στηρίζετε την προσπάθειά μας.

Τα δεδομένα που παρουσιάζονται εδώ προορίζονται αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν προορίζονται για εμπορική χρήση, και δεν αποτελούν νομικές, επαγγελματικές ή συμβουλευτικές οδηγίες. Οι πληροφορίες παρέχονται «ως έχουν» χωρίς καμία εγγύηση ακρίβειας ή πληρότητας. Οποιαδήποτε χρήση τους είναι αποκλειστική ευθύνη του χρήστη. Αν παρατηρήσετε προβλήματα ή θέλετε να αναφέρετε κάποιο ζήτημα σχετικά με τα δεδομένα, επικοινωνήστε μαζί μας στο dataforgreece@outlook.com